Gold filled

Al onze sieraden in goud en rosé goud zijn gemaakt uit gold filled materialen. Dit zowel voor de discs, kettingen, “say my name” hangers, geboortestenen als alle andere onderdelen van je sieraad.

Wat gold filled precies is, en wat het verschil is met gold plated of vermeil leggen we hieronder verder uit.

Gold filled
Gold filled is een term afkomstig uit Amerika. Bij gold filled sieraden wordt er een dikke laag echt goud door hitte en druk met een ander materiaal (veelal koper, sterling zilver of messing) gebonden. Hierdoor ontstaat er een veel dikkere laag goud (in vergelijking met gold plated en gold vermeil sieraden) en het verschil met volledig gouden sieraden is moeilijk te onderscheiden. Bij gold filled moet de goudlaag minimaal 5% oftewel 1/20 van het totale gewicht zijn. De karatage van de goudlaag zelf is 14 of 18 karaat. Samen wordt dit aangeduid met 14/20-Gold filled of 18/20-Gold filled.

Wij gebruiken voor onze sieraden in principe altijd 14 karaat gold filled (tenzij anders vermeld).

Voordelen van gold filled
Naast de prijs (gold filled is aanzienlijk goedkoper dan puur goud) is een ander groot voordeel van gold filled dat het door de legering sterker is dan puur goud. De goudlaag is ook dikker dan bij vermeil of gold plated. Gold filled sieraden slijten een stuk minder snel en gaan, mits bij zorgvuldig gebruik, makkelijk 10 jaar tot zelfs 30 jaar mee.

Ook belangrijk is dat gold filled sieraden even goed te verdragen zijn als echt gouden sierande, mocht je allergisch zijn aan bepaalde materialen. Ze zijn ook steeds lood- en nikkelvrij.

Hoe kan ik mijn gold filled sieraad het beste onderhouden:

  • Hoewel het niet echt kwaad kan om je sieraad aan te houden bij het douchen, raden wij het toch af. Het contact met (bepaalde) chemische stoffen gebruikt in douchegel, zeep of shampoo zou schadelijk kunnen zijn voor je sieraad.
  • Wij raden je aan om het sieraad niet te dragen tijdens het sporten, slapen of andere activiteiten waarbij je kan zweten.
  • Wanneer je gaat zwemmen (zowel in een zwembad met chloor als in een de zee) raden we ook af je sieraad te dragen.
  • Bij onze “say my name” sieraden raden we zeker af om er mee te slapen. We proberen de hangers zo fijn mogelijk uit te snijden om een zo mooi en verfijnd mogelijk resultaat te bekomen. Hierdoor zijn ze ook best fragiel. Tijdens het slapen zou je erop kunnen gaan liggen waardoor ze gaan plooien en mogelijks zelfs breken. Dit valt helaas niet te herstellen.


Gold plated
Een andere benaming voor gold plated is verguld. Hierbij wordt het basismateriaal (veelal messing, koper of zilver) ondergedompeld in vloeibaar goud. Er komt hierdoor een dun laagje goud over het sieraad. Eventueel kan er nog een e-coating aangebracht, welke als extra beschermlaag dient.

Voordeel van Gold plated is de prijs, welke een heel stuk lager zal zijn dan gold filled en zeker al in vergelijking met echt goud.
Nadeel is wel dat deze laag door invloeden van buitenaf veel sneller zal slijten. Hiermee moet je zeker rekening houden als je mogelijks allergisch bent aan bepaalde materialen.

Vermeil
Sieraden met de benaming vermeil ondergaan hetzelfde plating proces als de gold plated sieraden. Alleen moeten Vermeil sieraden, in tegenstelling tot gold plated sieraden aan 3 criteria voldoen:

  • Het basismateriaal voor vermeil sieraden moet altijd Sterling zilver zijn.
  • Het goudgehalte moet minimaal 10 karaat zijn.
  • De goudlaag moet minimaal 2,5micron dik zijn.

Hoewel ook deze laag op den duur zal slijten, is de levensduur langer dan bij gold plated. Het voordeel hierbij is dat er een zilveren sieraad overblijft. Net als bij gold filled sieraden zijn deze ook hypoallergeen en lood- en nikkelvrij.