Sterling zilver

Al onze zilveren sieraden worden volledig uit 925 Sterling zilver gemaakt. Maar wat is dit nu precies?
Wat is Sterling zilver?
Sieraden worden nooit uit 100% puur zilver gemaakt. Dat is namelijk te zacht. Om een sterker metaal te bekomen, wordt het zuivere zilver gemengd met een klein beetje koper (of een ander metaal). Zo is het makkelijker bewerkbaar en gaat het langer mee.
De hoeveelheid puur zilver dat in een sieraad zit, drukken we uit in cijfers. Een verhouding 925/1000 (Sterling zilver) bestaat voor 92,5% uit zilver en 7,5% andere metalen. De verhouding 835/1000 is dan weer 83,5% puur.

Sterling zilver heeft een specifieke zuiverheidsgraad. Deze legering bestaat uit 92,5% puur zilver – of 925 duizendste. De naam Sterling zilver is afkomstig van het oud-Engelse woord “steorling’, wat “met een kleine ster” betekent. Het verwijst naar zilveren Normandische munten die met een ster bedrukt werden.

Oxidatie bij zilver
Oxidatie van zilver is een volledig natuurlijk en niet schadelijk proces, maar het ziet er niet altijd even mooi uit. De oxidatie van zilver kan je herkennen doordat jouw sieraad zwart of gelig verkleurt. Ook kan het zwart afgeven op jouw huid.
Deze verkleuring betekent niet dat er materiaal van slechtere kwaliteit gebruikt werd, integendeel. Enkel bij echt zilver heb je dit soort oxidatie.

Welke factoren kunnen de oxidatie versnellen?
Het oxideren van zilver is niet te vermijden. Er zijn wel enkele factoren die het proces versnellen.
Wil je jouw zilveren sieraad dus zo lang mogelijk mooi houden, hou dan zeker rekening hiermee:
  • Oxidatie komt voor wanneer jouw sieraad in contact komt met lucht en water. Wanneer je jouw sieraad niet draagt, berg je het dus best op in een luchtdicht zakje, zorg ook dat het volledig droog is wanneer je het opbergt.
  • Bewaar jouw sieraad niet in de badkamer, maar beter in een droge ruimte zoals de slaapkamer.
  • Vermijd contact met parfum, zonnecrème, make-up en andere verzorgingsproducten.
  • Zweet versnelt de oxidatie. Draag jouw sieraad dus beter niet bij bv het sporten, koorts of warme temperaturen.
  • Zilver en chloor zijn geen goede combinatie. Zwemmen met een zilveren sieraad is geen goed idee. Ook zwemmen in zeewater met een zilveren sieraad raden we af.
  • Elke huid is anders, zilver reageert bij sommige personen sneller dan bij anderen. De zuurtegraad van jouw huid, voeding, medicijn- en alcoholgebruik kunnen invloed hebben op dit proces.

Wat kan je doen om jouw sieraad terug mooi te maken?
Je kan je juweel altijd poetsen met een speciale zilverpoetsdoek of met een zilverreiniger Deze kan je kopen bij een juwelier of andere speciaalzaken. Volg hierbij steeds de richtlijnen op de verpakking.

Het is ook steeds mogelijk om jouw zilveren juweel terug op te sturen en opnieuw te laten polijsten en reinigen. De prijs hiervan komt op €15 excl. verzending.